Jdi na obsah Jdi na menu
 


O seriálu

Kreslený komediální seriál vypráví o psovi jménem Scooby-Doo a jeho partě, kteří jsou členy amatérské detektivní společnosti Záhady s.r.o. Na počátku seriálu stál Fred Silverman, producent a šéf společnosti CBS.

Na počátku seriálu stál Fred Silverman, producent a šéf společnosti CBS, která hledala nový denní pořad.

 

Cestu mu zkřížil nápad Williama Hanny a Josepha Barbery (společnost Hanna-Barbera) na komický a dobrodružný příběh o partě mladých lidí, kteří řeší nějaké mystérium. Tento animovaný seriál je tedy výtvorem studia, které mimo jiné vytvořilo Flintstoneovy, Toma a Jerryho nebo Méďu Béďu.

 

Seriál měl premiéru v září roku 1969 a od prvního vysílání byl obrovským americkým trhákem. Každý týden se diváci všech věkových kategorií těšili na novou zápletku s komickými situacemi pro děti a narážkami pro dospělé.

 

Celá parta dětí ve věku 15 až 16 let jezdí napříč Amerikou ve své psychedelicky pomalované dodávce s nápisem Mystery Machine, nechodí do školy, o jejich rodičích nikde ani zmínka, pes pojídá prapodivné sušenky a Shaggy vypadá jako velký fanda měkkých drog.

 

Původní název měl být Tajuplná pětka, o něco později tvůrce napadl název Kdo se bojí? Problémem bylo, že první pokusy byly spíše strašidelné než komické a tak pana Silvermana napadlo při poslechu skladby Franka Sinatry Strangers in the Night, kde se zpívá fráze Scooby-Dooby-Doo, že je to ideální název pro show, ve které je hlavní hvězdou pes.

 

Popularitu seriálu přineslo snad i to, že hlavní hrdinové nejsou ideální, mají prostě chyby jako každý jiný a tak se s nimi může publikum identifikovat. Podle tohoto seriálu bylo natočeno pár animovaných celovečerních filmů a dokonce dva hrané, kde je stylizace do kreslené předlohy opravdu dokonalá. Animovaný Scooby-Doo s reálnými herci vytváří geniální iluzi.